Waarom het soms ineens niet meer werkt

Geplaatst op 13 september 2013.

Een klant belt met het volgende probleem: De applicatie die de plotter aanstuurt werkt niet meer. Gisteren werkte het nog. De plotter moet nu aan het werk om een order op tijd te kunnen leveren, maar eerst moet dus dit probleem worden opgelost.

De klant heeft de PC gereboot en weet dat de applicatie gebruik maakt van Java. Daarom heeft men de Java installatie gecontroleerd op Java.com. En Java werkt goed. Dit is het moment waarop er gebeld wordt voor ondersteuning. Ons advies: installeer de applicatie opnieuw vanaf de website van de leverancier. Enkele minuten later ontvangen we een mailtje:

Ik heb OCE Publisher Select 1.15 gedownload en geïnstalleerd,

Er werd toen gevraagd of ik wilde upgraden van 1.14 naar 1.15

…ja dus, voila het werkt weer. Probleem opgelost.

Misschien vraag je je af hoe het kan het gebeuren dat een applicatie ineens niet meer werkt? Dat is eenvoudig te verklaren: De Windows omgeving is opgebouwd uit een aantal bouwstenen: in dit geval Windows, Java en de applicatie. Als er een aanpassing wordt gedaan in één van de bouwstenen -laten we zeggen dat de beveiliging van Java iets wordt aangepast- dan kan het zijn dat de applicatie niet meer werkt. De bouwstenen passen als het ware niet meer goed op elkaar. De wijzigingen waar we het hier over hebben worden vaak gedaan om beveiligingsproblemen op te lossen en worden naar de PC gestuurd in de vorm van updates en patches van bijvoorbeeld Windows en Java. Omdat de updates en patches vaak beveiligingsproblemen oplossen is het verstandig ze altijd snel te installeren. Maar er kunnen ook wel eens problemen ontstaan door het installeren van de updates.

Er zijn ruwweg twee manieren om hier mee om te gaan: Vooraf uitvoerig elke wijziging testen of de updates gewoon installeren en snel anticiperen als een update onverhoopt een probleem mocht geven. Uit het voorbeeld blijkt dat er ergens een wijziging is geweest waardoor de applicatie niet meer werkt. De leverancier kent dit probleem inmiddels en heeft al een update gemaakt en op zijn website gezet. Als er nog geen update van de applicatie was geweest, dan zouden de updates op de PC moeten worden teruggedraaid om de applicatie weer werkend te krijgen.

duplo

 

Geplaatst op 13 september 2013. Categorie(ën): Algemeen